EU-Voorzittersvergadering

24-25/04/2023

Op maandag 24 en dinsdag 25 april 2023 vond de vergadering van de voorzitters van de nationale parlementen van de Europese Unie plaats. De vergadering werd door de Tsjechische Senaat en Kamer van afgevaardigden georganiseerd in Praag en bracht de voorzitters van het Europees Parlement en van de nationale parlementen van de lidstaten en van de kandidaat-lidstaten van de Europese Unie samen.

Na toespraken van de Voorzitters van de Tsjechische Senaat en Kamer, hebben de deelnemers op maandag 24 april gedebatteerd over de Russische aanval op Oekraïne en het antwoord van de Europese Unie in een brede geopolitieke context. In hun tussenkomsten hadden de voorzitters onder meer aandacht voor de uitbreiding van de Europese Unie, de energiezekerheid en de heropbouw van Oekraïne na afloop van de oorlog.

Op dinsdag 25 april werd een debat gewijd aan de rol van de Europese Unie in de globale samenwerking van democratieën en het probleem van de afhankelijkheid van EU-lidstaten van totalitaire regimes. Tijdens het debat hadden de voorzitters het onder meer over informatie-oorlog, desinformatie, de veiligheid van bevoorradingsketens en strategische autonomie. Na dit debat werden gezamenlijke conclusies besproken en aangenomen.

Mevrouw Karin Brouwers verving de Senaatsvoorzitster en nam actief deel aan de vergadering. Ze verwees onder meer naar de werkzaamheden van Senaat en Kamer op het vlak van desinformatie en strategische autonomie.

De documenten van deze vergadering zijn hier beschikbaar.

EU-Voorzittersvergadering
EU-Voorzittersvergadering
EU-Voorzittersvergadering
EU-Voorzittersvergadering
EU-Voorzittersvergadering
EU-Voorzittersvergadering

Copyright : Kancelar Senatu PCR