Expo Maks Levin banner

"Elke Oekraïense fotograaf droomt ervan een foto te maken die de oorlog zal beëindigen." - Maks Levin (7/7/1981 – 13/3/2022)

23/11/2022

Van 23 november 2022 tot 25 januari 2023 brengt de Senaat hulde aan de Oekraïense oorlogsfotograaf Maks Levin door een selectie van zijn foto's tentoon te stellen, in samenwerking met Promote Ukraine en de Verchovna Rada, het Oekraïense parlement.

Maks Levin werd op 13 maart 2022 als vermist opgegeven in het conflictgebied rond Kiev. Zijn lichaam werd op 1 april 2022 gevonden dichtbij het dorp Huta Mezhyhirska. Uit een onderzoek van Reporters Without Borders (RSF) in Oekraïne is gebleken dat de journalist door Russische troepen is geëxecuteerd.

Gepassioneerd door fotografie werkte Maks Levin meer dan tien jaar lang voor de website LB.ua en samen met Reuters, de BBC, TRT World, Associated Press, Hromadske. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, werd hij noodgedwongen oorlogsfotograaf.

"Ik wilde nooit oorlogsfotograaf worden. Ik verlangde er niet naar me een held te voelen die iets heel belangrijks deed. Maar toen de oorlog naar Oekraïne kwam, had ik geen keuze meer - ik werd oorlogsfotograaf."

Als fotograaf volgde hij zowel degenen die oorlog voeren als degenen die eronder lijden. Zijn oorlogsfoto's waren zijn manier om het leven te vieren, de waarheid, soms wreed, maar met schoonheid. Zijn foto's werden wereldwijd gepubliceerd.

Bezoek van de tentoonstelling

De fototentoonstelling is van 23 november 2022 tot 25 januari 2023 elke woensdag om 13 uur voor het publiek geopend. Het bezoek is gratis en duurt 30 minuten. In gezelschap van een gids ontdekt u de foto's van Maks Levin en het halfrond van de Senaat.

Voor individuele bezoekers is reserveren niet nodig. Aanmelden kort voor 13 uur aan de ingang Leuvenseweg 7, 1000 Brussel, is voldoende. De bezoekersgroep is echter beperkt tot maximaal 20 bezoekers per keer, dus alleen de eerste 20 bezoekers die bij de receptie aankomen krijgen toegang tot de tentoonstelling.

Voor groepen, neem contact op met [email protected].

Let op: geen bezoeken op woensdag 28 december.