Gedachtewisseling met Europese Ombudsvrouw O’Reilly

19/4/2021

Op 19 april 2021 heeft het Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden een gedachtewisseling geoganiseerd met mevrouw Emily O’Reilly, Europese Ombudsvrouw, over het jaarverslag van 2019 van de Europese Ombudsman.

Het ambt van Europese Ombudsman is ingesteld door het Verdrag van Maastricht van 1992. De Europese Ombudsman is een onafhankelijk en onpartijdig orgaan dat de instellingen en agentschappen van de Europese Unie ter verantwoording kan roepen en dat zich sterk maakt voor goed bestuur. De Ombudsman helpt mensen, bedrijven en organisaties die problemen hebben met het bestuur van de Europese Unie, door klachten over wanbeleid van instellingen en organen van de Europese Unie te onderzoeken. Hij kan zich ook proactief over bredere meer fundamentele vraagstukken buigen.

In 2019 hadden de 2171 geregistreerde klachten onder meer betrekking op de aankoopprocedure van de Covid-vaccins, het Europees Geneesmiddelenagentschap, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Mercosur en de werkzaamheden van de voorbereidende instanties van de Europese Raad. Uiteindelijk werden door de Europese Ombudsman 456 onderzoeken geopend op basis van deze klachten; daarnaast werden nog twee onderzoeken op eigen initiatief geopend, waaronder een over de reactie van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) op de coronapandemie.

Het jaarverslag is te downloaden via deze link.

Meer informatie over de Europese Ombudsman is beschikbaar op zijn website.

Gedachtewisseling met Europese Ombudsvrouw O’Reilly
Gedachtewisseling met Europese Ombudsvrouw O’Reilly