Rechten van personen met een handicap, stemrecht van Belgen in het buitenland en cumulatie van publieke vergoedingen op de agenda van de Commissie Institutionele Aangelegenheden

26/06/2020

Op vrijdag 26 juni 2020 heeft de Commissie voor de Institutionele Aangelegenheden drie voorstellen doorverwezen naar de plenaire vergadering.

Het verslag van de werkzaamheden rond het voorstel van bijzondere wet tot wijziging van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen en de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse Instellingen om het stemrecht van de in het buitenland verblijvende Belgen uit te breiden naar de verkiezing van de Gemeenschaps- en Gewestparlementen, werd nagelezen en unaniem aangenomen. Het wetgevend dossier 7-119 is terug te vinden op de website.

Het wetsvoorstel tot wijziging van artikel 14bis van de wet van 31 december 1983 tot hervorming der instellingen voor de Duitstalige Gemeenschap wat de cumulatie van publieke vergoedingen betreft werd verder besproken en vervolgens unaniem aangenomen. Het wetgevend dossier 7-153 geeft een overzicht van de gevolgde procedure.

Ten slotte werd met 11 stemmen voor en 3 onthoudingen het voorstel tot herziening van titel II van de Grondwet om een nieuw artikel in te voegen dat de personen met een handicap het genot van de rechten en de vrijheden moet waarborgen, aangenomen. Het relevante wetgevende dossier is nr. 7-169. Andere voorstellen die tijdens de werkzaamheden rond het thema van de rechten en vrijheden van personen met een handicap werden besproken, zijn terug te vinden via de wetgevende dossiers 7-13, 7-116 en 7-121.