Donderdag 15 februari 2007

Ibero-Amerikaans secretaris-generaal Enrique Iglesias in de Senaat


De heer Enrique Iglesias werd op 28 mei 2005 door de ministers van Buitenlandse zaken van de Ibero-Amerikaanse landen aangewezen als secretaris-generaal van de Ibero-Amerikaanse Conferentie. Voordien was hij onder meer gedurende 17 jaar voorzitter van de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank en minister van Buitenlandse Zaken van Uruguay. Voormalig secretaris-generaal van de VN Koffi Annan benoemde hem meermaals tot lid van high level-panels.

Op donderdag 15 februari 2007, om 11.30 uur, spreekt hij de Belgische Senaat toe. Nadien volgt een lunch in de salons van het voorzitterschap van de Senaat waarop de pers van harte wordt uitgenodigd. Graag inschrijven via [email protected].



De Ibero-Amerikaanse Conferentie

De Ibero-Amerikaanse Conferentie is een uitgelezen politiek overlegforum dat tijdens een jaarlijkse Top de staats- en regeringsleiders van 22 Spaans- en Portugeessprekende landen uit Latijns-Amerika en Europa samenbrengt. Doelstelling is na te denken over de internationale uitdagingen en impulsen te geven aan een gecoördineerde regionale samenwerking en solidariteit. Het gastland stelt een centraal thema voor. De Top wordt traditioneel afgesloten met een beleidsverklaring en verklaringen rond specifieke thema's. De zestiende Top vond in november 2006 plaats in Montevideo (Uruguay). Gastland voor de volgende Top is Chili.

De lidstaden van de Conferentie zijn Andorra, Argentinië, Bolivië, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Paraguay, Portugal, Spanje, Uruguay en Venezuela.

Naar aanleiding van de 500ste verjaardag van de ontmoeting tussen twee werelden nam Spanje het initiatief om een Ibero-Amerikaanse Top samen te roepen. Mexico toonde meteen een grote interesse voor het initiatief en stelde voor de Top ook een politieke betekenis te geven. De eerste Top vond in 1991 plaats in Guadalajara (Mexico), de tweede in Madrid.


Tijdens de eerste Top werden een onder meer de volgende doelstellingen overeengekomen :


Basisprincipes zijn respect voor het internationaal recht, de soevereniteit, de non-interventie en het recht van elk volk om in alle vrijheid zijn politiek systeem te kiezen. Internationale conflicten moeten met vreedzame middelen worden opgelost. Verder wordt de versterking van de democratie en van vrijwaringsmechanismen voor het respect voor de mensenrechten en de fundamentele vrijheden hoog in het vaandel gedragen.



Voor meer informatie : Communicatiedienst van de Senaat :