Dinsdag 19 december 2006



Commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen en voor de Landsverdediging
&
Bijzondere Commissie Globalisering

Conferentie

BELGIË in de VN-VEILIGHEIDSRAAD 2007-2008


i.s.m. VVN en AFINU



Heel wat jongeren (!) debatteren vandaag met ambassadeurs en parlementsleden in het halfrond van de Senaat. Vraag van dit colloquium is wat België moet en kan doen als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad in 2007-2008.

Het initiatief -een unicum in Europa- gaat uit van de commissie Buitenlandse betrekkingen en Landsverdediging (voorzitter: MR-senator François ROELANTS du VIVIER) en de Bijzondere commissie Globalisering (voorzitter: PS-senator Pierre GALAND).

Het debat is grotendeels gebaseerd op het resolutievoorstel dat senatoren van zeven verschillende partijen hebben ingediend: Philippe Mahoux (PS), Christian Brotcorne (cdH), Sabine de Bethune (CD&V), Josy Dubié (Ecolo), François Roelants du Vivier (MR), Lionel Vandenberghe (sp.a-Spirit) en Paul Wille (VLD).

De resolutie werd zeer ruim gedragen en unaniem aangenomen in de commissie Buitenlandse betrekkingen en Landsverdediging. Nu donderdag 21 december 2006 staat ze trouwens op de agenda van de plenumvergadering van de Senaat.

Opvallend in de tekst is de verwijzing naar Darfoer. Wanneer ernstige schendingen van de mensenrechten plaatsvinden, moet de Veiligheidsraad volgens de senatoren namelijk kunnen ingrijpen. Ook wensen de senatoren dat België de discussie op gang brengt over het 'vernieler-betaler'-beginsel bij oorlogsschade. Verder hopen ze dat België zijn inzet voor de non-proliferatie van kernwapens en antipersoonsmijnen nog versterkt. De senatoren pleiten er ook voor dat de VN het post-electorale proces in Congo zwaar zouden ondersteunen, om er de vrede te vrijwaren. Als principe verkiezen de senatoren het bevriezen van buitenlandse rekeningen, reisbeperkingen en wapenembargo's boven algemene economische sancties die rampzalig kunnen zijn voor de bevolking.

Het resolutievoorstel: 3-1969


PROGRAMMA
FOTO'S


Communicatiedienst van de Belgische Senaat:

Patrick Peremans - 02/501.73.37 of 0477/79.79.01
Thibaut Cardon - 02/501.74.24 of 0473/47.48.58